Soft Skills: Ce Sunt Și Cum Să Le Îmbunătățești

9 September 2022
Array

Autor:

Recent, s-a vorbit mult despre nevoia ca oamenii să aibă „soft skills”. Dar ce sunt ele și de ce sunt atât de importante? Soft skills sunt în esență abilități interpersonale care ne ajută să interacționăm eficient cu ceilalți. Acestea includ lucruri precum comunicarea, rezolvarea problemelor, munca în echipă și conducerea. Și, deși s-ar putea să nu fie la fel de tangibile precum hard skills (cum ar fi matematica sau știința), ele sunt la fel de importante la locul de muncă de astăzi. Acest lucru se datorează faptului că aceste soft skills ne permit să lucrăm în colaborare și productiv cu ceilalți, ceea ce este esențial în mediul actual de echipă.

Așadar, cum ne pregătim oamenii în aceste abilități esențiale? Este o întrebare care încă se dezbate. Unii cred că aceste soft skills sunt în mare parte înnăscute și nu pot fi predate. Alții susțin că pot fi învățațe. Vom acoperi în detaliu ce sunt soft skill-urile, cât de importante sunt în lumea de azi și cum să antrenăm oamenii în aceste abilități.

Soft Skills: Ce Sunt Acestea?

Aceste abilități fac parte din personalitatea noastră și nu pot fi învățate precum hard skills care includ în mare parte cunoștințe tehnice. Ele vin la noi în mod natural sau le dezvoltăm pe măsură ce creștem observând oamenii din jurul nostru. Uneori, aceste soft skills pot fi denumite și „abilități umane” sau „abilități interpersonale”. Acestea ne ajută să interacționăm cu ceilalți într-un mod mai bun. Să trecem prin câteva soft skills care sunt esențiale la locul de muncă.

 • Comunicare: Abilitatea de a comunica eficient este una dintre cele mai importante soft skill-uri. Implică să fii capabil să asculți cu atenție, precum și să îți articulezi gândurile în mod clar și concis.
 • Rezolvarea problemelor: a fi capabil să identifici și să rezolvi problemele rapid și eficient este o altă abilitate esențială.
 • Munca în echipă: Abilitatea de a lucra bine cu ceilalți într-un mediu de echipă este un alt soft skill care este foarte apreciat la locul de muncă.
 • Conducere: Abilitatea de a-i inspira și motiva pe alții este un soft skill care poate fi extrem de valoros la locul de muncă.

De Ce Sunt Importante Aceste Soft Skills?

În lumea de astăzi, soft skill-urile sunt mai importante decât oricând. Odată cu dezvoltarea internetului și a tehnologiei, acum suntem mai conectați decât oricând. Acest lucru a dus la o economie și un spațiu de muncă mai globalizate. Pentru a avea succes în acest nou mediu, este esențial să ai anumite soft skills.

Unele dintre motivele pentru care aceste soft skills sunt atât de importante includ:

 • Abilitatea de a comunica și de a colabora eficient cu ceilalți este esențială la locul de muncă de astăzi.
 • Abilitatea de a rezolva probleme rapid și eficient este foarte apreciată la locul de muncă.
 • Abilitatea de a lucra bine într-un mediu de echipă este esențială la locul de muncă de astăzi.
 • Abilitatea de a inspira și motiva pe alții este foarte valoroasă.

Cum Putem Îmbunătăți Soft Skill-urile?

Deși există încă o dezbatere cu privire la posibilitatea sau nu de predare a acestora, există o serie de moduri prin care oamenii pot fi instruiți în soft skills. Unele dintre cele mai comune metode includ:

 • Instruire la locul de muncă: aceasta este una dintre cele mai eficiente modalități de a instrui oamenii în soft skills. Formarea la locul de muncă le permite angajaților să învețe abilitățile lucrând direct cu angajați mai experimentați.
 • Ateliere și seminarii: O altă metodă comună de formare a oamenilor în soft skills este prin intermediul atelierelor și seminariilor. Acestea pot fi fie interne, fie externe ale organizației.
 • E-learning: E-learning este o dezvoltare mai recentă care a devenit din ce în ce mai populară. E-learning le permite angajaților să învețe soft skills online, în propriul ritm și viteză. Multe organizații și portaluri precum Coursera și Udemy oferă cursuri de dezvoltare a soft skill-urilor. Organizațiile din noua eră, cum ar fi House of Soft Skills (HOSS) au adoptat noi abordări în formarea oamenilor pentru soft skills și sunt în frunte.

Cum Îți Afectează Aceste Soft Skills Traiectoria Carierei?

Deși aceste abilitaţi nu sunt întotdeauna ușor de cuantificat, ele pot avea un impact semnificativ asupra carierei tale. Multe studii au arătat că soft skills pot fi factorul decisiv pentru a avea sau nu succes în carieră.

Unele dintre modurile în care aceste soft skills îți pot influența cariera includ:

 • Abilitatea de a comunica eficient te poate ajuta să avansezi în carieră: abilitatea de a comunica eficient este una dintre cele mai importante. Implică să fii capabil să asculți cu atenție, precum și să îți articulezi gândurile în mod clar și concis.
 • Abilitatea de a rezolva probleme rapid și eficient te poate ajuta să avansezi în carieră: a fi capabil să identifici și să rezolvi problemele rapid și eficient este o altă abilitate esențială.
 • Abilitatea de a lucra bine într-un mediu de echipă te poate ajuta să avansezi în carieră: abilitatea de a lucra bine cu ceilalți într-un mediu de echipă este o altă abilitate care este foarte apreciată la locul de muncă.
 • Abilitatea de a-i inspira și motiva pe alții te poate ajuta să avansezi în carieră: abilitatea de a-i inspira și motiva pe alții este un soft skill care poate fi extrem de valoros la locul de muncă.

Învățarea și dezvoltarea acestora pot fi cheia succesului în cariera ta. Cu pregătirea și dezvoltarea potrivită, poți dobândi aceste soft skills esențiale pentru succesul la locul de muncă de astăzi.

Care sunt unele dintre cele mai importante soft skills pe care le consideri esențiale pentru succesul în carieră? Împărtășește-ți gândurile în secțiunea de comentarii de mai jos!

Array

Autor:
9 September 2022


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Angajăm Agent Turism & Rent a Car Brașov

  Candidatul Ideal:

  Suntem în căutarea unei persoane entuziaste și proactive pentru a se alătura echipei noastre în calitate de Agent de Turism/Ticketing și Rent a Car. D..

  Brasov Azi 08:06 Full time

 • Căutăm colegi instalatori și ajutor de instalatori

  VESATERM își mărește echipa!

  Activăm in domeniul instalațiilor sanitare, termice și de climatizare din 2007. Punem pasiune si suntem buni în ceea ce facem, ne prețuim colegii și cli..

  Timis 20 Jun 08:06 Full time

 • Angajam agent curatenie si masinisti in centru comercial sector 2

  Ne extindem echipa si Angajam agent curatenie si operator masinist, care va lucra intr-un centru comercial de bricolaj .

  Ce ne dorim de la tine?

  - Persoana serioasa si muncitoare

  ..

  Bucuresti - Ilfov 20 Jun 07:06 Full time

 • Angajam ajutor pizzer

  Pizzeria Maxxa din Deva angajeaza ajutor pizzer
  Program 2 zile lucratoare / 2 zile libere
  Mai multe detalii la telefon

  Hunedoara Azi 21:06 Full time

 • Operatori CNC si lacatusi mecanici, Bucuresti

  Locatia: Romaero Baneasa

  Cerinte: calificare si experienta pe posturi similare, abilitati de citire desen tehnic

  Program de lucru luni-vineri, 7.00 - 15.00

  Pachet salarial:

  Bucuresti - Ilfov Azi 21:06 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 + = 68

Alte articole